2011. március 15., kedd

Régi szokások

Számos jelkép és szokás létezik az esküvőkön, aminek az eredeti jelentése egészen más volt, mint napjainkban. Valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsön- tartja az amerikai mondás, mely rendszerint minden romantikus film esküvőjelenetében hallható. Eszerint a menyasszonynak az esküvője napján viselni kell valami régit (a múlt szimbóluma), valami újat (a jövő szimbóluma), valami kéket (a hűség színe), s valami kölcsönkapott kiegészítőt, ezzel jelezve, hogy vigyázni fog választottjára.
 

A leánykérés 
Manapság már nem szokás, hogy a vőlegény a szülőktől megkéri a lány kezét,de nagyon kedves gesztus. Ilyenkor illik valami kis figyelmességet adni, az anyának általában virágot az apának egy üveg italt.

A virágszirom-szórás
A termékenységet jelképezi az oltárhoz vezető útra szórt virágszirom. Jelentősége, hogy a fiatal pár bő gyermekáldásban részesüljön és a házasság sokszor göröngyös és nehéz útját elegyengesse. A rizs- vagy gabona-dobálás is a termékenység jele, és ez a szokás Ázsiából származik.

A menyasszonyi csokor eldobása
Ez a még el nem kelt hölgyek számára kellemes szokás. A menyasszony hátat fordít a hajadonoknak és feldobja a levegőbe a csokrot. Aki elkapja, az lesz a következő menyasszony.

 

Harisnyakötő eldobása
A menyasszonyi csokor után a legkedveltebb szokás a harisnyakötő eldobása. Ezúttal a nőtlen férfiaknak kell megkísérelni, hogy elkapják a vőlegény által eldobott harisnyakötőt.

A menyasszony elrablása
Régebben gyakran előfordult, hogy a menyasszonyt már az esküvői szertartás alatt elrabolták. Manapság ez a szokás csak arra szolgál, hogy a fiatal párt egy rövid időre elválasszák egymástól. Van azonban néhány szabálya az elrablásnak: nem szabad hosszú ideig elmaradni, mert különben a vendégek unatkoznak és a hangulat elromlik. A vőlegénynek ilyenkor meg kell váltani a menyasszonyt.

Menyasszonyi torta
A római időkben a torta a termékenység szimbóluma volt. Máshol az élet édességét, és a "kerek világot" is szimbolizálta. Angliában a vendégek apró tortákkal köszöntötték a párt, aki a felhalmozott sütemények előtt csókolta meg egymást. A sok apró torta helyett ma egy nagyot készítenek. A pár ezt közösen vágja fel.Az első szelet tortából a pár megeteti egymást és ezt a szeletet egy tányérról fogyasztják el, így fejezve ki, hogy minden jót megosztanak egymással.

Menyasszonytánc
Régen az apák leányukért cserébe pénzt, értékes javakat kaptak a vőlegénytől. Manapság már nem erről van szó. A pénzt a fiatalok a közös háztartás elindításához kapják, szórakoztató táncos műsor formájában.

A menyasszony átvitele a küszöbön
Ha az ifjú pár túl van az esküvői ünnepségen, a vőlegénynek még van egy kedves kötelessége: hogy a menyasszonyt a küszöbön átvigye, amikor először léphet be együtt új otthonukba. Ezzel a babona szerint becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lép be a lakásba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése